X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

$ US Dollar Türk Lirası
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

$ US Dollar Türk Lirası

Tüm Hosting Paketlerinde Sepette %90'a Varan İndirim

Sepet  (0)
Giriş Yap Hesap Oluştur

Whois Sorgula

Whois Sorgulaması ile merak ettiğiniz alan adının kime ait olduğunu öğrenin!

Projeniz için, en uygun domain uzantısını seçebilirsiniz!


Hayalinizdeki web projesi için, en uyumlu domain uzantısını seçebilir ve hızlı bir şekilde alan adınızı tescil edebilirsiniz.





             
Whois sorgulama nasıl yapılır?

Whois sorgulama dilediğiniz domainin (alan adının) sahiplik bilgilerine ulaşmak için yapılan bir işlemdir. Whois sorgulama servisine sorgulanmak istenilen domain name yani alan adı yazılır. Bu işlem sonucunda domain kayıt operatöründe bulunan alan adına ait iletişim bilgileri ve alan adının kime ait olduğu görüntülenebilir. Aynı zamanda alan adı kayıt/yenileme/sonlanma tarihi de görünür. Whois sorgulama işleminin tüm domain uzantıları için yapılması mümkündür. Domain ( alan adı ) için Whois Sorgulama işlemi tamamen ücretsizdir.

             
Whois nedir ?

Her bir domain name yani alan adı kayıt işlemi sırasında alan adının hak sahibine ilişkin ad, soyad, telefon numarası, adres ve e-posta adresi gibi bilgiler alınır. Whois bilgilerinin kayıt altına alınması ICANN kuralları gereği zorunludur. Whois bilgileri sayesinde ilgili alan adının ya da IP adresinin sahiplik bilgilerine ulaşılabilir. Whois bilgileri sorgulanarak alan adının kayıt edildiği tarih, tescil tarihinin ne zaman sona ereceği, hangi firmaya kayıt edildiği ve domain sahibinin bilgileri öğrenilebilir.

             
Whois gizleme nedir?

Alan adı kayıt işlemi sırasında alan adı sahibine ilişkin bilgiler alınarak domain Whois veritabanında saklanır. Whois sorgulama işlemi yapan herkesin bu bilgilere erişmesi mümkündür. Ancak bilgilerinin herkese açık olmasını istemeyen kişiler Whois gizleme hizmetinden yararlanabilirler. Domain sahipleri özel projeler ya da farklı nedenlerle kişisel bilgilerini gizlemeyi tercih edebilirler. Bu durumda domain name (alan adı) sahibinin bilgileri hosting firmasının bilgileri ile değiştirilerek/düzenlenerek kişisel bilgi gizliliği sağlanabilir.





Domain Sorgulama & Kayıt ve Alan Adı Satın Alma
İşlemlerinde Size Yardımcı Olmamızı İster Misiniz?

DESTEK TALEBİ OLUŞTUR

Kolay domain yönetimi ve ücretsiz servisler!


Hostingcat.net’in uzman kadrosu ile Domain hizmetinde öne çıkan ortak özellikler

             
Ücretsiz Domain Kilidi

Olası risklere karşı daha.net yönetim panelinden alan adı kilidini ücretsiz olarak aktif edebilirsiniz.

             
Ücretsiz Domain Yönetimi

Hostingcat.net kontrol paneli üzerinden alan adınızın özelliklerini ücretsiz bir şekilde kolayca yönetebilirsiniz.

             
Ücretsiz Domain Yönlendirme

Alan adınızı farklı bir web sitesine veya farklı herhangi bir url’ye yönlendirme işlemini ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

             
Whois Gizleme Özelliği

Alan adı için kayıtlı bilgilerinizi whois’lerden gizlemek isterseniz yıllık 2$ + kdv fiyatlandırma ile bu işlemi yapabilirsiniz.

             
Ücretsiz İsim Sunucusu

Alan adınız için ücretsiz olarak NS kayıtları tanımlayabilir ve bu kayıtları (oluşturma, değiştirme, silme vb.) yönetebilirsiniz.

             
Ücretsiz DNS Yönetimi

Alan adınız için DNS yönetimine ihtiyaç duyarsanız, paneliniz üzerinden tüm bu işlemleri ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Domain Whois Sorgulaması hakkında sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık.

Domain Nedir? Ne İşe Yarar?

Domain yani alan adı web sitenizin adı ve internet kullanıcılarının web sitenize erişebileceği adrestir. İnternet’teki bilgisayarları bulmak ve tanımlamak için bir alan adı kullanılır. Bilgisayarlar, bir dizi sayı olan IP adreslerini kullanır. Ancak, insanların sayı dizilerini hatırlaması zordur. Bu nedenle, alan adları IP adreslerini kullanmak yerine İnternet’teki varlıkları tanımlamak için geliştirilmiş ve kullanılmaya başlamıştır. Alan adı, harf ve sayıların herhangi bir birleşimi olabilir ve .com, .net ve daha fazlası gibi çeşitli alan adı uzantılarının birleşimiyle kullanılabilir. Alan adını kullanabilmeniz için önce kayıtlı olması gerekir. Her alan adı benzersizdir. Bu nedenle, iki web sitesi aynı alan adına sahip olamaz. Çevrim içi varlık oluşturmaya çalışan herhangi bir işletme, kuruluş veya birey bir alan adına sahip olmalıdır. Bir alan adı, web sitesi ve e-posta adreslerinin birleşimi, çevrimiçi benzersiz kimliğinizi oluşturur. Bu da işletmenizin profesyonel bir görünüm oluşturmasına, marka bilinirliğini artırmasına, güvenilirlik oluşturmasına ve ticari markalarınızı ve telif haklarınızı korumasına yardımcı olur. Bir alan adı kaydetmek için yıllık bir ücret ödemeniz gerekecektir. Kayıt süresi sona erdiğinde, size yenileme seçeneği sunulur. Bunu yapmazsanız, alan adı başkalarının kullanımına açık hale gelecektir. Alan adınız web sitenizin çevrimiçi varlığının ve başarısının anahtarı olduğundan, doğru alan adını seçmek önemlidir. İstediğiniz alan adı zaten mevcutsa, süresinin yakında gelip gelmediğini kontrol edebilir veya satın alma hakkında bilgi almak için alan sahipleriyle iletişime geçebilirsiniz.

Whois Nedir? Whois Sorgulama Nedir?

Whois, birisi bir alan adı kaydettirdiğinde veya DNS ayarlarını güncellediğinde toplanan bilgileri barındıran genel bir veritabanıdır. Whois veritabanını güncelleyen ICANN, WHOIS hizmetini “… kayıtlı alan adı kayıt sahiplerinin iletişim bilgilerini ve teknik bilgilerini içeren ücretsiz, herkese açık bir dizin” olarak tanımlar. Whois veritabanında depolanan kayıt verileri, aslında tümü farklı kayıt şirketleri tarafından yönetilen farklı konumlarda tutulur. Whois başlangıçta bir dizin olarak oluşturulmuştur. Günümüzde Whois, interneti demokratikleştirmeye yardımcı olur. İşletmeler ve şirketlerden kolluk kuvvetlerine ve bireysel kullanıcılara kadar herkes, bir alan adının ve ilişkili herhangi bir web sitesinin arkasında kimin olduğunu bulmak için WHOIS veritabanına erişebilir ve kullanabilir. Bunun ötesinde, birçok kişi WHOIS veritabanını iş fırsatları için harika bir araç olarak görüyor. İşletmenizi internete taşımak veya bir web sitesi başlatmak istiyorsanız bir alan adına ihtiyacınız olacak. Ancak, başladığınızda, istediğiniz alan adının başka biri tarafından kayıt edilmiş olduğunu görebilirsiniz. İletişim bilgilerini almak için WHOIS veritabanını kullanabilir ve istediğiniz alan adı için komisyonculuk ve anlaşma yapmak için iletişime geçebilirsiniz. Bir alan adı kaydedildiğinde, tescil ettiren bilgilerini sağlamalıdır ve bu bilgilerin doğru olması gerekir. Alan adınızı kaydederken yanlış bir bilgi verirseniz , alan adınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Tüm kişisel bilgilerinizin internet bağlantısı olan herkes tarafından kolayca aranmasını istemiyorsanız Whois bilgilerinizi gizlemeyi tercih edebilirsiniz.

Whois Sorgulama Aracımız Nasıl Çalışır? Avantajları Nelerdir?

WHOIS sorgulama aracında yer alan arama kutusuna, bilgileri öğrenilmek istenilen alan adı girilir ve Ara butonuna tıklanır. WHOIS sorgulama aracı, domain bilgilerinin yer aldığı veritabanını tarar. Böylece mevcut tüm alan adı kayıtları arasından istenilen bilgileri çıkararak listeler. WHOIS veritabanı e-posta adresiniz, adınız, alan adınız, IP adresi bloğunuz gibi bilgileri barındırır. Whois sorgulama aracı kullanılarak; sorgulanan alan adını kimin kaydettiği, alan adı kaydının hangi tarihte yapıldığı, yenileme zamanı ve alan adı sahibinin iletişim bilgileri öğrenilebilir. Bu nedenle internet kullanıcıları da resmi kurumlar da bir web sitesinin sahibinin kim olduğunu öğrenmek için WHOIS sorgulamasını kullanırlar. WHOIS, telif hakkı sorunlarının ve ticari marka ihlallerinin belirlenmesinde alan adı sahiplerinin muhatap alınmasını sağlar. Bu sayede internet ekosisteminin korunmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra WHOIS verileri; yasa dışı içerikler paylaşanlarla, kimlik avı dolandırıcılığıyla ve spam’la mücadele etme aşamasında da önemli bir kaynaktır. Bu tür durumlarda karşı karşıya kalınan sorunların çözülebilmesi için WHOIS bilgileri kullanılarak kişiyle irtibat kurulur. Kayıt operatörüne konu ile ilgili olarak bildirimde bulunulması ve domain’in askıya alınması söz konusu olabilir. WHOIS bilgileri, önceden kaydedilmiş alan adlarının satın alınması ya da domain alım satımı komisyonculuğu yapmak gibi iş fırsatları açısından da oldukça önemli bir avantaj olarak kabul edilebilir. Herhangi bir domain’in kullanım hakkının sona erdiği tarih WHOIS bilgileri aracılığıyla takip edilerek satın alım için domain sahibine teklifte bulunulması mümkündür.

Whois Gizleme (Kimlik Koruma) Nedir? Ne İşe Yarar?

WHOIS, alan adları için iletişim ve kayıt bilgilerini içeren bir veritabanıdır. WHOIS üzerinden istediğiniz alan adının sahipliği ve kaydı hakkında birçok şey keşfedebilirsiniz. Alan adını kimin kaydettiğini, hangi kayıt şirketiyle işlem yapıldığını ve hatta iletişim bilgilerini öğrenebilir, böylece domain sahibiyle iletişime geçebilirsiniz. Satın almak isteyebileceğiniz herhangi bir alan adının kullanılabilirliğini kontrol etmek için WHOIS oldukça kullanışlı bir araçtır. Ancak kötü amaçlar için kullanılması söz konusu olabilir. Bu aşamada devreye WHOIS Gizleme girer. Bu sayede bilgileriniz gösterilmez, bunun yerine genel bilgiler listelenir ve kötü niyetli spam göndericilerin ve dolandırıcıların bilgilerinizi toplamasını önlenir. WHOIS Gizleme özelliği sayesinde kişisel bilgilerin tehlikeye girmesi riski ortadan kaldırılır. Alanla ilgili önemsiz e-postalar, istenmeyen e-postalar ya da telefon aramaları durdurulmuş olur. Web sitesine ve etki alanına yetkisiz erişime karşı koruma sağlanır. Alan Adı Gizliliği ile alan adınızın tam kontrolünü ve sahipliğini korursunuz ve kişisel bilgileriniz kamuya açıklanmaz. Etki Alanı Gizliliği, kimlik hırsızlığını, istenmeyen postaları ve kişisel bilgilerinizin satışını önlemeye yardımcı olur. Çoğu alan adı uzantısı, Alan Adı Gizliliğine izin verir. Temel olarak Whois, tüm dünyada mevcut olan alan adlarının veritabanlarına bakmanıza izin verir. Özellikle bir alan adının alınıp alınmadığını veya tescil ve bitiş tarihlerini öğrenmek için kullanışlıdır. Aynı zamanda DNS sunucularının ve web sitesi sahipleriyle ilgili e-posta adresleri, posta adresleri ve telefon numaraları gibi farklı bilgilerin bir dizinidir. WHOIS böylece bir alan adı için kimlik sayfası sağlar ve bir web sitesinin ciddi olup olmadığını anlamak için gerçekten faydalı olabilir.

GDPR Ve Kimlik Koruma (Whois Gizliliği) Arasındaki Fark Nedir?

GDPR yani Genel Veri Koruma Yönetmeliği, Avrupa’nın dijital gizlilik mevzuatının özü olarak tanımlanabilir. Temelde GDPR, AB vatandaşlarına kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için tasarlanmış yeni bir kurallar dizisidir. Avrupa Birliği’ndeki hem vatandaşların hem de işletmelerin dijital ekonomiden tam olarak yararlanabilmesi için düzenleyici ortamı basitleştirmeyi amaçlamaktadır. Hayatımızın her alanı veriler çevresinde ilerler. Sosyal medya şirketlerinden bankalara, perakendecilere ve hükümetlere kadar – kullandığımız hemen hemen her hizmet, kişisel verilerimizin toplanmasını ve analizini içerir. Adınız, adresiniz, kredi kartı numaranız ve daha fazlası kuruluşlar tarafından toplanır, analiz edilir ve belki de en önemlisi saklanır. Buna bağlı olarak veri ihlalleri yaşanması kaçınılmazdır. Bilgiler kaybolur, çalınır veya onu asla görmek istemeyen kişilerin eline geçer ve bu insanlar genellikle kötü niyetlidir. GDPR hükümlerine göre kuruluşlar, kişisel verilerin yasal olarak ve katı koşullar altında toplanmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu verileri toplayan ve yönetenler, verileri kötüye kullanımdan ve kötüye kullanımdan korumak ve veri haklarına saygı göstermekle yükümlüdür. WHOIS, tüm kayıt şirketlerinin uygulaması gereken bir protokoldür. Bir alan hakkında genel halka bilgi sağlamak için kullanılır. WHOIS, bir alan adı kaydeden herkes hakkında bir bilgi hazinesi olmuştur. Kamuya açık bilgilerden kaynaklanan spam sorunlarına ve ayrıca kamuya açık bilgilerin alan sahiplerini taciz etmek veya onlara zarar vermek için kullanılma riskine yanıt olarak, alan adı kayıt şirketleri uzun zaman önce WHOIS gizliliğini sunmaya başlamıştır.

...